Damidrotten mindre värd för kommunen

Sundsvalls herrbasketlag Dragons fick 1,3 miljoner kronor av kommunen i år medan damlaget Saints bara fick 100 000 kronor. Det trots att båda lagen spelar i den högsta divisionen. Samma sak har det varit inom fotbollen i Sundsvall under den gångna säsongen.

– Vårt uppdrag är att titta på marknadsföringens värde. Vi betalar för vad medierna uppmärksammar och de uppmärksammar herrlagen mer än damerna, säger Anders Lidén, ansvarig för kommunens sponsorpengar.

Ida Brännström, spelare i Sundsvalls damfotbollslag SDFF, är kritisk till att kommunen ger herrlaget GIF Sundsvall tio gånger mer pengar.

– Självklart tycker jag att det ska vara jämställt när det gäller kommunens bidrag. Vi syns ju också i medierna, säger hon.

Anders Lidén försvarar kommunens satsningar och säger att damerna kommer att få lika mycket pengar först den dagen de får lika mycket uppmärksamhet i medierna som herrarna.

Hanna Renkse i dambasketlaget Sundsvall Saints tycker inte att argumentet håller.

– Kommunen borde inte låta efterfrågan styra utbudet. Det är lika viktigt att unga tjejer idrottar som att unga killar gör det. Idrott är en viktig del i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".