Jämställdheten sviktar i länets kommuner

Trots en skärpt jämställdhetslangstiftning finns det fortfarande stora löneskillnader mellan kvinnor och män i länet. Det visar en granskning som SR Västernorrland gjort bland länets sju kommuner, samt länsstyrelsen, landstinget och polisen.

Sedan 2001 är alla arbetsplatser med fler än tio anställda enligt jämställdhetslagen skyldiga att årligen kartlägga och analysera löneskillnader mellan kvinnor och män i arbeten som kan anses vara lika eller likvärdiga.

Syftet är att upptäcka osakliga löneskillnader mellan könen.

Men SR Västernorrlands granskning av länets sju kommuner, länsstyrelsen, landstinget och polisen, visar att det fortfarande finns stora skillnader mellan kvinnor och mäns löner.

I Örnsköldsviks arbetar drygt 80 procent kvinnor inom kommunen. Men trots det är det ändå männen som tjänar mest.

I 28 yrkesgrupper med både män och kvinnor tjänar kvinnorna mer än männen i två av grupperna. I fjorton grupper tjänar männen mer.

Enhetscheferna inom handikappomsorgen är en helt kvinnodominerad yrkesgrupp, som trots likvärdigt arbete, ändå tjänar drygt 5000 kronor mindre än kommunens rektorer.

Barbro Eriksson är förhandlingschef vid Örnsköldsviks kommun.

– Ett antal av cheferna inom handikapp- och äldreomsorgen är relativt nya och det kan vara en orsak. Men att det endast är kvinnor som är enhetschefer hoppas jag verkligen inte ska ha något med löneskillnaderna att göra, säger hon.

Men Bengt Hägglund, ordförande för SKTF:s lokalavdelning i Örnsköldsvik är inte lika säker.

– Enhetscheferna och rektorerna har ganska likartat ansvar, de har ekonomiskt ansvar, de har arbetsmiljöansvar, de har personalansvar. Någonstans borde det bli en gemensam nämnare och därför ska lönerna inte vara olika. Att det skiljer i något enstaka fall kan förklaras av den individuella lönesättningen, men att det skiljer generellt mellan manligt och kvinnligt, det är det som är den stora nöten, säger Bengt Hägglund.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".