Sjuka JO-anmäler försäkringskassan

Försäkringskassan anmäls till justiteombudsmannen av handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO. 
De anser att försäkringskassans system för att avgöra vem som ska få sjukpenning har stora brister.
– Problemet är att försäkringskassan inte har haft underlag för sina beslut, säger Gertie Gladnikoff på HSO.

115-gruppen inom HSO har undersökt 115 fall där ansökan om sjukpenning har blivit avslagen av försäkringskassan. Enligt undersökningen hade endast 10 procent av avslagen ett beslutsunderlag som innehöll en någorlunda fyllig beskrivning av arbetsförmågan, något som egentligen måste finnas.

Anmäler försäkringskassan

Nu anmäler man försäkringskassan till justitieombudsmannen. Till JO kan vem som helst vända sig som känner sig illa behandlad av statliga och kommunala myndigheter.

Gertie Gladnikoff hoppas att JO ska kunna visa hur dåligt försäkringskassans system för att avgöra vem som ska få sjukpenning fungerar.

– Om 90 procent av avslagen genom åren har skett utan en beskrivning av arbetsförmågan så är det runt tusen personer som fått avslag på det sättet.

Ställer krav

Nu ställer Gertie Gladnikoff och 115-gruppen krav på försäkringskassan.

– Vi kräver att samtliga av dessa fall ska omprövas och i de fall avslagen visat sig felaktiga kräver vi att de personerna ska få kompensation. De har ju fråntagits sin försörjning.

Peter Hansson
peter.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".