Gammelskog riskerar avverkning

En stor del av gammelskogarna i länet, som är viktiga för många hotade växt och djurarter, riskerar avverkning.
Länsstyrelsen jobbar med att köpa in sån skog och göra om den till naturreservat, men pengarna räcker bara till att skydda drygt hälften av skogen med höga naturvärden.

– Vi har kännedom om mer skog där vi hittar vissa naturvärden än vad vi har möjlighet att skydda, säger Torbjörn Engberg på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har som mål att skydda knappt två procent av den produktiva skogen i Västernorrland från avverkning, framförallt genom att köpa in den och göra om den till naturreservat.

Det handlar om ungefär 30000 hektar som ska skyddas fram till 2010.

Men enligt länsstyrelsen så finns det minst 40000 hektar känd skog som har höga naturvärden. Skog som kan vara viktigt för hotade växt- och djurarter.

Eftersom pengarna inte räcker måste länsstyrelsen prioritera och välja bort områden, som mycket väl skulle ha kunnat skyddas om pengarna hade räckt.

– För oss handlar det om att sortera bland områden och välja bort såna som vi inte kommer att kunna skydda, säger Torbjörn Engberg på länsstyrelsen.

Vad händer med de områdena?

– Skogsbruket gör en del frivilliga avsättningar, så det är sannolikt att en del kommer att skyddas av markägarna, men det är också sannolikt att en hel del av det kommer att avverkas, säger Torbjörn Engberg.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".