Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SCA vill inte skydda dubbelt så mycket skog

Skogsbolaget SCA Forest Products ställer upp på de miljömål som riksdagen har fattat beslut om fram till 2010, att bilda naturreservat av 400.000 hektar skog med höga naturvärden. Men bolaget ser negativt på skogsstyrelsens utredning som talar om att skydda dubbelt så mycket skog till fram till 2020.

– De avsatta pengarna kommer inte att räcka till det mål vi har i dag. Att då säga att vi ska avsätta en halv miljon hektar till, utan att medlen växer, det blir lite orimligt, säger Björn Lyngfelt, informationsdirektör på bolaget.

SCA är en av de största privata skogsägarna i Norrland, och fem procent av ägorna tas undan från avverkning, antingen frivilligt eller genom formellt skydd, till exempel i naturreservat.

Enligt Björn Lyngfelt har SCA ett omfattande miljöarbete som går ut på att bevara den biologiska mångfalden i skogen.

Skogsstyrelsen vill att dubbelt så mycket skog som i dag skyddas från avverkning i nya miljömål fram till 2020, men det skulle få stora negativa konsekvenser enligt SCA.

– Man kan fråga sig om det är funktionell naturvård att intill ett befintligt naturreservat på 20-30000 hektar lägga 3-4000 hektar nya reservat som det är frågan om i de här förslagen. Det är möjligt att det behövs nya reservat, men frågan är om de behövs i norra Sverige, säger Björn Lyngfelt, SCA.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".