Förtroendevald friad

En av Härnösands kommuns förtroendevalda, folkpartisten Sven-Åke Vest, friades igår från misstanke om brott. Sven-Åke Vest har varit stämd på 81 miljoner kronor av en företagare som hävdar att Vest hindrat honom från att bedriva sin verksamhet.

Det hela började med en tryckpress som två personer ansåg sig äga. Tryckpressen stod i en lokal som Sven-Åke Vest hade ansvaret för.

– En av ägarna försökte föra bort tryckpressen en söndagsmorgon. Den andra ägaren fick reda på det och kallade på polis. Polisen kom dit och stoppade demonteringen.

Sven-Åke Vest råkade passera förbli lokalen och blev nyfiken när det stod en polisbil utanför den lokal som han hade ansvar för. Han gick in och såg vem som höll på att plocka ner tryckpressen.

– Polisen tyckte då att det var lämpligt att ta av tjuven nyckeln. Sedan gick det ett halvår och jag blev polisanmäld för att ha tagit av honom nyckeln och därmed hindrat honom från att trycka på den där pressen och tjäna pengar.

Tingsrätten bedömde Sven-Åke Vests historia som trovärdig och därför är han nu friad från stämningen på 81 miljoner kronor.

– Det känns skönt att det är över nu. Den här historien har hållit på i tio år och varit som en mygga som inte vill försvinna, säger Sven-Åke Vest.

Peter Hansson
peter.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".