Rättegång om babymisshandel inleds idag

Idag inleds rättegången mot dom 19-åriga föräldrar från Sundvall som är åtalas för misshandel på sin nu två månader gamla dotter. Det är pappan som enligt åklagaren utfört den misshandel som gav dottern livshotande skador och åtalet bygger framförallt på läkarnas vittnesmål.
Det var på kvällen den 4 Januari som dom båda tonårföräldrarna kom in akut med sin dotter på Sundsvalls sjukhus. Flickan ansågs ha så allvaliga skador på hjärnan och lungorna att hon transporteras med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där konstaterades att skadorna är livshotande; flickan hade enligt läkarintyg svåra skador på hjärnan som uppstått genom våld mot huvudet ett punkterat revben, sammanfallen lungvävnad och vatten i lungorna. Hon hade också blödningar i magen, brott på lårben och frakturer. Det fanns också tecken på äldre skador. Enligt den 19 åriga pappan har skadorna uppkommit när han tappade flickan och hon slog huvudet i ett armstöd på en fåtölj. Men enligt läkarna har skadorna orsakats av mycket kraftigare våld mot huvudet och bålen. I rättsintyget står det att "skadornas utseende och varierande ålder tyder på att dom orsakats av annans handåverkan". I dagens rättegång åtalas alltså pappan för att ha tillfogat sin dotter dom livshotande skadorna, brottsrubriceringen är grov misshandel. Mamman åtalas för misshandel och medhjälp till misshandel. Flickans skador är inte längre livshotande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".