50 kan få gå när M-real skär ned

Personal hos M-real i Husum kommer inom kort att få lämna sina jobb. Det kan bli så många som 50 personer som tvingas bort.

Den finländska storkoncernen M-real fortsätter att gå dåligt. Man har pratat om besparingar på 900 miljoner kronor fram till 2009 och då drabbas även den mest lönsamma delen: Husum.

Enheten i Husum är guldkalven i M-real-familjen, men när övriga delar går dåligt tvingas även Husum in i karusellen. Med början idag informeras personalen om ett nytt besparingsprogram.

Det mesta ska hållas hemligt för allmänheten fram till måndag, säger fabriksledningen. Nu under eftermiddan har delar av de anställda fått en första information. Resterande får den här informationen senare under veckan.

Folk kommer att få gå och för kommer de som fyllt 60 och som kan erbjudas speciella pensionsvillkor drabbas. Hur många vet vi inte, men en källa med insyn i företaget säger att minst 50 anställda får lämna företaget den här gången.

För tre år sedan fick drygt 100 anställda hos M-real i Husum lämna jobbet.

Orsaken till det här sparpaketet sägs vara dom skenande virkespriserna som ökat med 30 procent och de allt högre elkostnaderna. Dagens negativa besked innebär också troligen att bygget av en ny sodapanna för två miljarder läggs på is ett antal år framöver.

I Husum jobbar idag ungefär 1 100 personer.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".