Socialnämndsordförande uppmanar funktionshindrade att anmäla kommunen

Härnösands kommun kan komma att tvingas betala böter om man inte lyckas skaffa fram fler kontaktpersoner till funktionshindrade. Och socialnämndens ordförande uppmanar de kontaktspersonlösa att anmäla kommunens brister

Just nu saknas 36 kontaktpersoner och på grund av försämrade skatteregler för frivilligarbete finns risken att ännu fler säger upp sina uppdrag.

Det här är ett stort problem som kommunen nu snabbt måste ta tag i, säger socialnämndens ordförande Barbro Ekevärn.

– Exakt vad vi ska göra kan jag inte svara på just nu, men vi Kommunförbundet med länets alla kommuner, försöker vi påverka staten och regeringen så att det ska bli bättre. Skattereglerna slår ganska hårt.

En kontaktperson i Härnösand får ett arvode på 504 kronor per månad. Sedan tillkommer en kostnadsersättning på 336 kronor per månad som man tidigare kunnat göra avdrag för.

Nu höjs gränsen för avdrag till 5000kr så man tvingas betala skatt även på kostnadsersättningen.

Hur mycket pengar man förlorar beror på övriga inkomster, men principen känns orättvis, menar många kontaktpersoner som sagt upp sig i protest.

Det blir allt svårare för kommunen att värva kontaktpersoner. Just nu är 36 personer utan kontaktperson och det kan betyda att kommunen får betala böter.

– Brukaren kan ju anmäla kommunen för att vi inte verkställer. Om man inte verkställer inom ett antal månader kan länsstyrelsen begära viten, förklarar Barbro Ekevärn.

Hon tycker att personer som inte får någon kontaktperson, men har rätt till det, ska anmäla det.

– Ja, då blir det ju också tydligt vilka behov som finns, säger Barbro Ekevärn, sjukvårdspartist och ordförande i socialnämnden i Härnösand.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".