Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla får mindre sömnmedel

Användandet av sömnmedel på kommunernas äldreboenden har minskat. Förra året var det 38 procent av de äldre på särskilda boenden som fick sömnmedel inför varje natt. Nu har den siffran sjunkit till 30 procent. Härnösand och Örnsköldsvik minskar mest.

Eva Johansson är distriktsläkare i Sundsvall och ordförande i landstingets läkemedelskommitté och mycket nöjd med nedgången.

– Istället för sömnmedel har man försökt hjälpa de äldre till en bra nattsömn genom att titta på många andra faktorer, till exempel en smörgås till kvällen, mer utevistelse, taktil massage och genom att titta över deras sömnstunder på dagen och vilken tid de läggs på kvällen.

Nu får 30 procent sömnmedel inför varje natt, men räknar man med dem som får sömnmedel bara vid behov så är siffran uppe i 40 procent.

– Den går troligen att sänka lite till, tror Eva Johansson, som skulle vilja att nästan allt sömnmedel bara skrevs ut vid behov.

Mest har sömnmedelsanvändningen gått ner i Örnsköldsviks och Härnösands kommuner, där den också låg högst tidigare.

Man har även räknat hur mycket lugnande medel och andra neuroleptika som skrivs ut vid särskilda boenden, och även om de inte alls gått ner lika mycket som sömnmedel så har utskrivningen i alla fall inte ökat, säger Eva Johansson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".