Nya gymnasieutbildningar i samarbete med näringslivet

Betydligt mer utbildning på företag och längre skoldagar, det är några av delarna i det servicecollege som Sundsvalls gymnasium planerar att starta till hösten.
En utbildning där näringslivet har stora möjligheter att påverka innehållet.
 -Eleverna får en utbildning som på en bättre sätt gör dem direkt anställningsbara efter avslutad gymnasieutbildning, säger Björn Swedén, rektor Handelsprogrammet, Sundsvalls gymnasium.

Servicecollege riktar in sig på handels- och serviceyrken och är ett av tre ben i ett regionalt samarbete kring yrkesutbildning i Timrå, Ånge, Sundsvall och Härnösand. Samarbetetet har fått namnet Servotek och de två andra benen är Vård- och omsorgscollege, med inriktning mot sjukvård och omsorg och Teknikcollege med inriktning på industri.

Eleverna, både på gymnasiet och inom vuxenutbildningen, ska få en utbildning som är anpassad efter arbetsmarknadens behov, bland annat genom att en stor den av utbildningen sker ute i arbetslivet. Samtidigt ska eleverna också ha möjlighet att läsa till högskolekompetens, för de som vill studera vidare.

De tänkta framtida arbetsgivarna, kommuner, landsting och företag som hotell, butiker och industrier, sitter i majoritet i de styrgrupper där mycket bestäms om hur utbildningarna ska se ut. En del av kontrollen över utbildningen lämnas över till bland annat det privata näringslivet, och enligt rektor Björn Swedén finns det en kalkylerad risk med det.
 -Det finns ju en risk att vi handlar i konflikt om på vilket sätt och hur vissa saker ska göras i skolan, och det kan vara en farhåga, men jag kan inte konkret se några specifika områden som finns där idag, säger han.

Jessika Kristensen går första året på Handelsprogrammet trainé på Sundsvalls gymnasium. Hennes utbildning är ett embryo till det Servicecollege som gymnasiet vill dra igång till hösten. Hon kommer att ha nästan dubbelt så mycket praktik som eleverna i årskurserna över henne.
 -Jag vill ju komma ut och jobba och är man lite skolless så är det skönt att komma ut och göra något annat också, säger hon.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".