Korsning retar gallfeber på trafikanter

Trafiksituationen i Bergsåker i Sundsvall retar gallfeber på många bilister. Det är ofta långa köer i korsningen mellan riksväg 86 och timmervägen när folk kommer västerifrån och ska in mot centrala Sundsvall eller mot Birsta. Värre har det blivit sen Bergsåkersbron, en alternativ väg in mot stan, stängts av för dubbelriktad trafik med långa väntetider vid trafikljus som följd.

Nu har kommunen beslutat om en utredning om Bergsåkersbrons framtid men en lösning verkar ligga långt fram i tiden.

Bergsåkersbron stängdes av för dubbelriktad och tung trafik i våras eftersom bron har bärighetsproblem, speciellt när den belastas snett och sen dess har trafiken över bron reglerats av trafikljus.

Bron hör till det kommunala vägnätet och nu har Sundsvalls kommun och stadsbyggnadskontoret beslutat om en utredning som ska visa vad som ska hända med bron i framtiden.

En inte alltför vild gissning är att det kommer att dröja rätt länge innan bron åtgärdas. Vägverket har nämligen planer på att bygga om korsningen och det arbetet börjar tidigast 2009.

Det är inte otroligt att kommun och Vägverk kommer att samarbeta om en ny trafiklösning, som omfattar även trafiken över Bergsåkersbron - ett alternativ kan vara att bygga en ny anslutning från Granlo ner mot Timmervägen, vilket skulle göra bron överflödig för biltrafik, det säger en anställd på vägverket.

Men först ska alltså kommunen göra en utredning, vägverket ska ta fram sina planer och pengar ska äskas.

Innan allt det där är klart får trafikanter över Bergsåkersbron fortsätta vänta, och vänta, och vänta på att det ska slå om till grönt.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".