Funktionshindrade jobbar gratis åt Sollefteå Kommun

Funktionshindrade i Sollefteå får jobba för kommunen gratis, när nu kommunen drar in deras dagpeng helt och hållet. Det trots att de uppgifter de gör måste göras av någon annan om inte de funktionshindrade skulle göra dem. Kommunen sparar därigenom pengar och får arbetet utfört gratis.

Dan Bergman i Sollefteå jobbar varje dag med att köra ut mat och medicin till äldre. Ibland flyttar han möbler, skottar snö eller sandar vid kommunens fastigheter.

Eftersom Dan har ett lätt förståndshandikapp och deltar i kommunens omsorgsverksamhet får han ingen lön för sitt arbete utan 36 kronor om dagen i habiliteringsersättning, eller flitpeng.

Från och med nyår kommer Sollefteå att även dra in den ersättningen och Dan får fortsättningsvis jobba helt gratis med olika sysslor i kommunens verksamhet.

Bosse Häggqvist chef för individ och omsorgsförvaltningen i Sollefteå menar att kommunen inte betalar lön för Dans arbete – istället tillhandahåller kommunen meningsfull sysselsättning – men om inte Dan och hans kamrater skulle vara med och köra ut mat till gamla så skulle kommunen behöva betala någon annan för jobbet.

Från och med årsskiftet försvinner Dan Bergmans bidrag på 36 kronor om dagen, då ska han jobba gratis och det tänker han inte ställa upp på.

– Nej jag stannar hemma tills det här är utrett, jag tycker det är hemskt, säger han.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".