Som julafton när stöldgods kom tillbaka

Nu har ungefär hälften av de kyrkoföremål som stals mellan åren 1994 och 2005 kommit till rätta igen.

På torsdagen anlände en stor packlåda från Spanien med tolv skulpturer och andra föremål, som nu kan återbördas till sina kyrkor och kapell. Och det kändes som julafton för Lennart Kristiansson från länsmuseet Murberget när han öppnade lådan i förmiddags.

– Det har blivit som en tradition nu. Det var ju samma sak förra året då det kom ett paket med ett 70-tal föremål.

Fortfarande saknas ungefär hälften av alla stulna saker.

– Många av de viktigaste sakerna, som medeltida skulpturer, har kommit tillbaka. Men annat, ljusstakar och så, har kanske varit lättare att sälja vidare, säger Lennart Kristiansson.

Bland det som kom idag fanns ett kvinnligt helgon från Alnö gamla kyrka och ett votivskepp från Barsta kapell. Dyrgripen i lådan var ändå biskopen, en en och en halv meter hög träskulptur från 1300-talet som snart ska hem till Norrbo kyrka i Hälsingland.

Ett föremål som däremot fortfarande saknas det värdefulla reliktskrinet från Ullånger, som nu finns på ett museum i Madrid.

– Men där pågår förhandlingar mellan Riksantikvarieämbetet och spanska staten så jag kan inte säga hur det går med det föremålet, berättar Härnösands stiftsantikvarie Rickard Isaksson.

– Förhoppningen är ju att vi ska få tillbaka även det föremålet, säger Rikard Isaksson som tycker att det är fantastiskt att så många saker kommit tillbaka.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".