130 mil vandringsleder ska locka turister

- Idén med det här är ju att locka upp vandrare till Västernorrland, säger Kjell Bäckvall. Han är ansvarig för projektet att kartlägga alla vandringsleder i länet.

Det är Kjell Bäckvall som under hela hösten haft i uppdrag att kartlägga alla vandringsleder som finns i Västernorrland. Han har även gett förslag på nya vandringsleder och hur olika vandringsleder ska unna föras samman, så att de olika lederna sitter ihop.

Kartläggningssatsningen står Länsstyrelsen, Landstinget och Länsmuseet för.

– Jag håller på att sammanfatta det hela, men jag har tittat på sammanlagt 130 mil i länet, säger Kjell Bäckvall.

Kjell Bäckvall har också många idéer för de olika vandringslederna. Bland annat vill han skapa en led som ska gå från Skagsudde nordost om Örnsköldsvik, ned längs hela Norrlandskusten och sedan till Åtsön, några mil nordost om Sundsvall.

Men det är inte bara utländska turister som ska lockas till promenader utan tanken är att även Västernorrlänningarna ska få upp ögongen för att vandra

– Det finns många fördelar med att vandra och därför har ju vandringsturism blivit mycket stort, framförallt i Europa. Men även här uppe ser man en klar uppgång av antalet vandrare, bland annat på höga kusten leden, säger Kjell Bäckvall.

Hur det tillslut blir med alla länets vandringsleder, är upp till Landstinget, Länsstyrelsen och Länsmuseet att bestämma . För under våren ska de avgöra vilka leder som de vill satsa på och inte. Kjell Bäckvall hoppas på en stor satsning.

– Det finns en enorm potential här och genom att göra Västernorrland känt så kan man nog locka till sig väldigt många turister, säger han.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".