Läkarna i Norrland flitigast på att anmäla olämpliga bilförare

Läkarna i Norrland är flitigast i landet att anmäla åldringar som olämpliga bilförare. Det är endast läkarna i Jämtland som avviker, där anmäls långt under riksgenomsnittet. Oftast är det efter ett läkarbesök personen anmäls för att inte orsaka olyckor ute i trafiken, och åtta av tio är män.

Läkarna i Norrland är flitiga på att anmäla personer som bedöms som olämpliga som bilförare. I Västernorrland anmäldes år ifjol, 94 personer, alltså fjärde mest i landet där riksgenomsnittet låg på 35 per 100 000 körkortsinnehavare.

Efter att en anmälan gjorts är det sedan Länsstyrelsen som tar det juridiska beslutet.

Flitigast i landet att anmäla var läkarna i Dalarna där 157 personer ansågs olämpliga som bilförare. Och under 2007 har antalet, i stort sett alla norrlandslän, ökat ännu mer.

Men trots det borde antagligen ännu fler äldre bilförare fås bort från vägarna. Det menar både Vägverket och överläkare Rasmus Jansson.

– Det är säkert många som kör bil som egentligen inte skulle göra det, men det svåra är att de som hamnar i vården i strokeutredningar eller demensutredningar de upptäcks, de andra upptäcker man inte, säger han.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".