Trots friande dom får pappan inte träffa sonen

Pappan får inte träffa sonen. Igår friades båda föräldrarna i Örnsköldsvik som åtalats för grov misshandel respektive medhjälp till grov misshandel av sin tre månader gamla son. Det gick inte att bevisa vem som orsakat skadorna på den lille pojken. Men trots den friande domen har pappan besöksförbud både hos mamman och pojken. Däremot omfattar inte besöksförbudet pojkens 1,5 åriga syster.
Redan under förhören i rättsalen kom frågan om besöksförbud upp eftersom kvinnan uttryckte stark rädsla för mannen. Pappan förklarade sig då villig att inte träffa mamman om hon så önskade. Åklagare Lisa Eriksson beslutade därför, i samråd med de inblandade, om ett besöksförbud. Det innebär att pappan inte får träffa varken mamman eller den lille pojken. Besöksförbudet gäller dock inte pojkens 1,5 åriga syster som inte varit inblandad i förhandlingarna. Förutom den friande domen beslutade tingsrätten att inget skadestånd ska betalas till pojken. Pojkens ombud yrkade på ett skadestånd på 55 000 kronor för de skador pojken fått, ett skadestånd som skulle ha delats lika mellan föräldrarna. Men det skadeståndsanspråket ogillades. Om den friande domen vinner laga kraft kan istället pappan ansöka om skadestånd för den tid han suttit häktad. 20 000 kronor eller mer kan han få för lidande och eventuella omkostnader som de fyra veckorna av frihetsberövande inneburit. Men enligt mannens advokat är det för tidigt att besluta om några sådana anspråk kommer att göras. De måste först avvakta och se om åklagaren väljer att överklaga domen. Tiden för överklagande går ut i slutet av februari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".