Örnsköldsvik

Sekab håller inte med folkpartiet

Satsa på forskning om eldrivna fordon, istället för biobränslen. Det skriver fyra ledande folkpartister på Dagens Nyheters debattsida idag. Sekab i Örnsköldsvik förstår inte varför de två energislag måste ställas mot varandra.

De fyra folkpartisterna, däribland partiledaren Jan Björklund, skriver att Sverige bör satsa stort på att universitet och tekniska högskolor, i samarbete med de svenska biltillverkarna, ska ta fram kommersiellt gångbara elbilar och elhybrider.

Fördelen som de ser är att eldrivna fordon inte kräver en viss råvara eller metod för att producera energin.

Det här är en kovändning av partiet, som tidigare har stött framväxten av en svensk bioenergiindustri. Som till exempel Sekab i Örnsköldsvik.

En anledning som gör att folkpartiet i dag ifrågasätter biobränslet är dom problem som framkommit med fordonsbränslen baserade på grödor. Bland annat ökade livsmedelspriser i dom länder som producerar etanol och biodiesel.

Per Carstedt är vd för Sekab och säger till SR Västernorrland att han inte förstår varför man måste ställa de två energislagen emot varandra. Han menar att biobränslen är en hållbar energikälla, som kan kompletteras med el, men inte ersättas av den.

Solveig Hellqvist är folkpartist och riksdagsledamot från Västernorrland, och hon försvarar partiets plötsliga omsvängning.

– Det har kommit signaler från andra delar av världen att använda grödor höjer priset på livsmedel. Jag har under åren i Västernorrland fått signaler från skogsindustrin att det här konkurrerar ut skogsindustrin så att säga. Om man ändrar inställning beror det ju på att man har fått ny kunskap.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se