Pappaledigheten utnyttjas flitigast i Härnösand

Pappor i västernorrland tar ut mer föräldraledighet än riksgenomsnittet, och allra mest hemma är papporna i Härnösand. Men fortfarande är det bara en bråkdel av den tid mammorna stannar hemma med sina barn. Under 2002 tog papporna i länet ut nästan 16 % av föräldraledigheten och det motsvarar drygt 60 dagar.
I april varje år skickar försäkringskassan ut en brev till alla pappor där det finns föräldrapenningdagar kvar, för att påminna dom om att dom kan ta ut dagarna. Man försöker också få papporna att vänta med att överlåta dagar till mamman för när barnet är lite större så blir det kanske mera locknde för pappan att ta hand om det. Det skiljer sig mellan kommuenrna i länet hur vanligt det är att pappa stannar hemma. Mest pappalediga är männen i Härnösand och Timrå och minst i Kramfors. Och det är inte som man skulle kunna tro dom pappor som tjänar mest och alltså förlorar mest på att vara hemma, som inte tar ut pappaledighet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".