Inbrottsvåg i Sörberge

Sörberge i Timrå kommun har drabbats av en inbrottsvåg. Bara sedan i jul har åtta inbrott anmälts till polisen och inbrotten har skapat extra oro eftersom barn varit ensamma hemma när bostäder genomsökts.

– Vid två tillfällen har det varit barn hemma, säger Jan Aller vid Timråpolisen.

Länsnyheterna var med när polisen knackade dörr i området.

Åtta villainbrott i Sörberge har under de senaste veckorna anmälts till polisen i Timrå.

Tjuvarna har oftast tagit sig in genom att krossa ett fönster och sedan stulit saker inne i villorna. Främst är det smycken, datorer och annan elektronik som försvunnit.

Viktoria Nyberg skulle åka till jobbet en kväll i december då hon såg en främmande person på grannens veranda.

– Jag har lämnat vittnesmål om att jag såg tjuvarna i grannens hus.

Vi såg varandra i ansiktet en stund men att det var en tjuv förstod jag först efteråt, säger Viktoria Nyberg.

Stämningen i de inbrottsdrabbade villaområdena i Sörberge är dämpad och orolig. Många säger att de nu låser ordenligt om sig och att de börjat hålla koll på folk som går förbi.

– Förrut har det varit så lugnt och städat här men nu måste man låsa och kolla att allt är stängt på kvällarna, säger Ingvar Svelander, boende i Sörberge.

Flera av inbrotten har skett dagtid och vid två tillfällen fanns det barn i huset som blev livrädda att tjuvarna skulle hitta dem. Och det skapar en extra oro hos både polisen och de boende i Sörberge.

– Barnen är oroliga när de är ensamma hemma och det gör det extra kymigt säger Niklas Norberg i Sörberge.

Att det varit så pass många inbrott i samma område på kort tid tyder på att det är samma gärningsmän, säger Jan Aller vid polisen i Timrå.

– Men i nuläget har vi ingen misstänkt. Vi har namn som vi bollar med men vi måste få en ingång för att kunna lösa det här, säger Jan Aller.

Timråpolisen håller nu på med dörrknackning i området för att försöka få in tips. De samarbetar med polisen i Sundsvall och jämför gods som hittats där. Dessutom har extra utredare satts in att försöka lösa fallen.

Polisen hoppas nu på att någon i Sörberge gjort iaktagelser som kan hjälpa utredningen. Och Jan Aller önskar att folk kan hålla ögonen lite extra öppna när de ser något misstänkt.

– Inte bara i Sörberge, utan överallt. Nästa gång är det ett annat bostadsområde som drabbas. Minsta uppgift kan vara värdefull, säger Jan Aller vid polisen i Timrå.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".