Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mamma kräver att skola ska anpassas efter barn

Man måste anpassa skolan efter barnen inte barnen efter skolan. Det säger mamman till en pojke i Sollefteå kommun som behöver extra hjälp och stöd för att klara av sin skolgång. I höstas anmälde hon Sollefteå kommun och för en vecka sedan skickade kommunen in sitt svar på anmälan. Ett svar som mamman inte är nöjd med.
Pojken har en CPskada som gör att han har svårt att klara av arbetsmiljön i skolan. Han behöver en anpassad skolsituation för att kunna ta till sig den kunskap som ges. Fram till årskurs två fick pojken den hjälp som krävdes för att han skulle klara av sin skolgång. Han utvecklades med stormsteg skriver mamman och han tyckte skolan var rolig. Sedan raserades allt då specialpedagogen togs bort samtidigt som skolan skulle in i nya lokaler, det blev nya lärare, klasskamrater och annat som gjorde att pojken istället gick tillbaka i utvecklingen och blev utåtagerande och tappade balansen i tillvaron. Kommunen skriver i sitt svar till skolverket att de försöker, så långt det är möjligt, att anpassa lokaler, pedagogik och så vidare utifrån elevernas behov och beskriver också hur situationen ser ut idag. Men räcker inte enligt mamman som vill att kommunen gör konkreta åtgärder för att anpassa skolan så att pojken får en chans att klara av den. Hon menar att det hjälper inte att bara prata om ambitioner om hur det ska fungera i skolan det måste också märkas i verksamheten. Just nu får pojken en dag extra hemma från skolan för att orka med, det finns två specialpedagoger vid skolan men ingen av dem är specialiserad på pojkens funktionshinder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".