1 av 3
Palle Hörner tycker att de skyddsrum som finns kvar bör behållas. Foto: SR Västernorrland
2 av 3
Rolf Melin, räddningstjänsten i Härnösand.
3 av 3
Förråden ska kunna göras om till skyddsrum på 48 timmar.

Skyddsrummen i länet blir allt färre

Sedan 1997 har över 3 400 skyddsrum försvunnit i Sverige varav 111 i Västernorrland. Det innebär att över 28 000 personer i Västernorrland och över två miljoner människor i landet inte skulle få plats i ett skyddsrum om kriget skulle komma.

.

.

Skyddsrummen i Sverige avvecklas mer och mer.

Sedan 1997 har över 3400 skyddsrum försvunnit varav 111 i Västernorrland och det innebär att flera hundra tusen skyddsrumsplatser försvunnit på tio år. Den huvudsakliga anledningen till avvecklingarna är att inte längre finns något konkret hot mot Sverige.

I länet finns det nu 2176 skyddsrum kvar och varje rum ska inspekteras var tionde år.

Men trots att bevarandet av skyddsrummen kostar pengar tycker Palle Hörner på räddningstjänsten i Kramfors, att de finns kvar bör behållas.

– Material och inspektionerna kostar naturligvis pengar men de skyddsrum som är hela och riktiga bör finnas kvar, säger Palle Hörner.

Tredje bäst i landet

Avvecklingarna innebär att tio procent av västernorrlänningarna, eller 28 000 personer inte skulle på plats i ett skyddsrum om bomberna skulle börja falla. Men det är ändå en rätt bra siffra, tredje bästa i landet. I till exempel Halland och Jönköpings län får knappt hälften av invånarna plats. Totalt i landet saknar över två miljoner människor plats i skyddsrum om bomberna skulle börja falla.

Att det ändå finns ganska många skyddsrumsplatser kvar i Västernorrland kan bero på befolkningsminskningen i länet och att standarden på våra skyddsrum är relativt hög.

Men det skulle gå relativt snabbt att bygga nya skyddsrum om hotbilden mot Sverige skulle förändras, menar Rolf Melin på räddningstjänsten i Härnösand.

– Tas det bara ett beslut kan vi börja bygga relativt snabbt, kunskap och folk finns ju, säger Rolf Melin.

Närmar sig smärtgränsen

Samtidigt som många gamla skyddsrum i landet rivs byggs det sedan många år inga nya heller.

Det innebär att smärtgränsen börjar närma sig vad gäller skydd för Sveriges befolkning i krig.

Det menar Björn Ekengren, skyddsrumsexpert på Räddningsverket.

– Ju fler skyddrum som avvecklas blir det fler skyddsrum som måste byggas i framtiden. Vi är skyldiga att ge befolkningen en fysiskt skydd om det blir krig, säger Björn Ekengren på Räddningsverket.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".