Trångt för Örnsköldsviks muslimer

I Umeå planeras just nu för bygget av en moské i stadsdelen Ålidhem, men i Örnsköldsvik har stadens muslimer betydligt mindre plats att utöva sin religion på. I en liten lägenhet ska sextio personer samsas samtidigt. Därför vädjar nu stadens muslimer till kommunen om att få en större lokal.

– Lokalen räcker bara till trettio personer, men vi är sextio, säger Nijat Iljaberi.

Det finns inga planer på att bygga en moské i Örnsköldsvik. Stadens utövande muslimer håller i dag till i en samlingslokal, granne med en tvättstuga.

När sextio personer med barn ska samsas där blir det trångt. Därför vädjar nu Örnsköldsviks muslimer till kommunens politiker för att om möjligt få hjälp att hitta en större lokal.

En större lägenhet skulle räcka, menar Nijat Iljaberi. Ett riktigt moskébygge i Örnsköldsvik kan hon bara fantisera om.

Men i Umeå behöver de som vill ha en moské inte längre drömma. Där har byggnadsnämnden beslutat att bevilja bygglov för en nybyggd moské. Enligt kommunen kommer byggnaden bli vacker både invändigt och utvändigt med springbrunn och pampig entré.

Det är Stiftelsen Umeå Moské som står bakom bygglovsansökan och förutom bönehall kommer moskén också att innehålla gymnastikhall, bibliotek, gästrum och kontorsrum. Intill byggnaden kommer en 22 meter hög minaret att finnas. Inga böneutrop kommer att ske ”utåt” från minareten utan endast ”inåt” i byggnaden.

– Vi lägger oss inte i om det byggs en kyrka eller en moské eller nåt annat. Här i vårt land har vi religionsfrihet och då får man ställa upp de byggnader som passar in i den detaljplan som finns i området, säger Anders Sellström, kristdemokrat och vice ordförande i byggnadsnämnden i Umeå kommun.

Med den kommande Botniabanan utesluter inte Anders Sällström att muslimer från Västernorrland väljer att ta sig till Umeå för att utöva sin religion.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista