Örnsköldsvik

KY-utbildad rakt in i arbetslivet

Den första kullen kvalificerade inköpare som under ett och ett halvt år utbildats i Örnsköldsvik tog på fredagen examen. Det är en yrkesgrupp med en ljus framtid, enligt skolledningen.

– Jag har jobbar på taxi i 20 år. Så blev jag arbetslös och det var därför jag sökte den här utbildningen. Jag är jättenöjd över det, säger Annika Frid är en av studenterna.

Hon har redan fått jobb som inköpare.

– Jag har fått en projektanställning och börjar jobba på måndag. Jag ska vara på Övik energi där jag har gjort min praktik nu, berättar Annika Frid.

Ska spegla behov

Den utbildning Annika Frid precis avslutat är en så kallad KY-utbildning, en kvalilficerad yrkesutbildning. Det är en utbildningsform som ska spegla behovet på arbetsmarknaden.

Därför meddelades det häromdagen att nära hälften av alla kvalificerade yrkesutbildningar för journalister mister sitt statliga stöd. En del av arbetsmarknaden där det redan finns ett stort överskott av arbetskraft.

Bland de utbildningar som blir utan stöd under 2008 finns bland annat digital medieproduktion i Kramfors och utbildningen till medieproducent vid Mellansel folkhögskola.

– Den här utbildningsform följer väldigt nära de behov som marknaden har. Vi mäts från år till år hur många personer vi lyckas få i arbete direkt efter utbildningen och sex månader efteråt, säger Per Bengtsson, ansvarig för inköparutbildningen i Örnsköldsvik.

– Det är ganska mycket fokus på just resultatet, påpekar han.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".