Kramfors

Bokförseningar tillåts till veckan

Bokamnesti. Det råder nästa vecka på biblioteket i Kramfors. Det betyder att den som lånat en bok och glömt lämna igen den, kan göra det till veckan utan att få vare sig skäll eller förseningsavgifter.

– Vi tror att fortfarande finns det en hel del böcker hemma - i folks skrubbar och under sofflocken – som jag tror hör hemma på biblioteken, säger bibliotekschefen Ingrid Ohlsson.

Hon säger att det särskilt gäller skolbiblioteken.

– Personer som lämnat högstadiet eller gymnasiet har glömt att lämna tillbaka sina böcker och nu ska vi ha en amnestivecka. Inga böter, inga repressalier, ingen smäll på fingrarna, utan kom och med böckerna! Då blir vi så glada, intygar Ingrid Ohlsson.

Sundsvall och Örnsköldsvik ska också ha en amnestivecka på biblioteken inom kort, men i många andra kommuner är det något helt okänt.

I till exempel Åre, Östersund, Härjedalen, Strömsund, Ånge och Timrå har man aldrig provat på idén, men i Kramfors vet man att det fungerar. Böcker som ibland varit borta i flera år kommer tillbaka.

– På huvudbiblioteket där vi faktiskt tar en avgift om man inte lämnar tillbaka i tid, där är det många som passar på eftersom man slipper att betala avgift. Det är helt okej, tycker jag, säger Ingrid Ohlsson.

– På skolbiblioteken har vi inga avgifter utan där vädjar till alla att komma tillbaka med böckerna, för det ser lite tomt ut på vissa hyllor faktiskt, konstaterar bibliotekschefen Ingrid Ohlsson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".