Mer medicin lämnas tillbaka

De västernorrlänningar som lämnar in gamla pillerburkar och annat har blivit markant fler de senaste åren. Men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

– Många är duktiga på det, men vi följer det här hela tiden och vi vet alla lämnar ju inte in, utan mycket hamnar säkert i de vanliga soporna, säger Jasmin Olbrant, som är apotekschef.

Det har blivit mycket bättre med återlämningen av gamla mediciner. Mellan 2004 och 2006 ökade Västernorrlands län inlämningen med drygt 104 procent. Överlag har alla län i landet ökat ordentligt. 

Siffrorna från förra året är ännu inte klara, men de visar inte på någon större avvikelse, enligt folk som jobbar med statistiken på apoteket.

Vad händer då om man kastar pillren i komposten?

– Det rubbar naturens normala gång, så att det ska lämnas in och sedan skickas det på säker förbränninng, säger apotekaren Jasmin Olbrant. Det bästa är om man tar med sig en påse när man är på apoteket och så kan man ha det i sitt medicinskåp eller städskåp och när den börjar bli full tar man med den till apoteket.

Bland allmänheten gör man olika med sina gamla mediciner.

– Jag sparar dem i en påse och lämnar tillbaka dem, säger Gun-Britt Norberg.

– Jag har nog aldrig kvar några gamla mediciner, utan jag äter upp dem. Och har jag någon så skulle jag nog kasta dem i soppåsen, funderar Anders Jonsson.

– Jag brukar lämna in dem på apoteket. Det fungerar bra, tycker Karin Eriksson.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".