Sundsvall

Elever förbjuds demonstrera

På måndagseftermiddagen avgör kommunfullmäktige i Sundsvall vilka skolor som kommer att läggas ner och vilka skolor som blir kvar. Bland annat hotas Öde skola på Alnö och högstadiet i Skönsberg. Där har eleverna förbjudits att demonstrera på skoltid. De får dessutom inte ledigt för att på egen hand gå på det fullmäktigemöte som avgör skolans framtid.

– Jag tycker det är dåligt att vi inte får demonstrera, det är ju vår skola så det angår oss, vi borde få säga vår mening, säger Sally Ågebrant, elev i årskurs åtta, Skönsbergs skola.

Gunilla Eriksson rektor på Skönsbergs skola säger i en kommentar till SR Västernorrland att eleverna har skolplikt, därför får de inte demonstrera på skoltid.

Däremot får eleverna delta på kommunfullmäktigesammanträdet i eftermiddag, om de går dit tillsammans med sina lärare, som en del av undervisningen, men beslutet kvarstår om att eleverna inte får gå dit på egen hand.

Majoriteten i Sundsvalls kommunfullmäktige, socialdemokrater, miljöpartiet och vänsterpartiet, har ställt sig bakom förslaget som innebär att Skönsberg skola, årskurs sju till nio stängs från nästa läsår. Det förslaget innebär också att Nacksta skola blir kvar. Enligt det ursprungliga förslaget skulle även den skolan stängas.

Alliansen i Sundsvall har dock krävt att det reviderade sparförslaget ska skrotas.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".