Sannolikt två regioner i Norrland

Det blir med all sannolikhet två regioner i Norrland. Det har de 36 politikerna i regionbildningsgruppen från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland sagt idag. Men det är inte ett enhälligt beslut, sju av ledamöterna reserverar sig.

– Det här är alltså frågor som rör ung som gammal - sjukvård i all framtid - som inte går att ha i ett val igen om några år och säga ”det här blev inte bra, nu ändrar vi det här”, säger Staffan Eriksson, moderat politiker i Luleå.

Han betonar långsiktigheten i det nya systemet.

– Då är det kanske 300 år till som vi sitter i den nya formuleringen. Frågan är om den digniteten ska tillställs folket, undrar Staffan Eriksson.

Men Staffan Eriksson tillhör ändå en minoritet. Den absoluta huvuddelen av de 36 politikerna i regionbildningsgruppen ställde sig i dag positiva till att bilda två regioner i Norrland och det utan att tillfråga folket i ett allmänt val.

Den norra Norrlandsregionen ser just nu ut att bli Norrbotten, Västerbotten och kommunerna Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Timrå. Den södra Norrlandsregionen kan bli: Jämtland plus kommunerna Sundsvall och Ånge.

– Det är de tre nordligaste landstingen som kommer att ansöka om att bilda en region och sedan kommer Jämtland ansöka om att bilda en region. Övriga kommuner, gränskommunerna, kommer så småningom bestämma var de vill gå in, förklarar Ewa Söderberg, socialdemokrat och ordförande i regionbildningskommittén.

Nya, snabbare kommunikationer gör att större regioner kan bildas, menar Marie-Louise von Bergman som är professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

– Idag klarar vi av att röra oss inom ett större område och det innebär väldigt mycket för sysselsättningen om vi kan trygga större arbetsmarknadsregioner, säger Marie-Louise von Bergman.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".