Vindkraft vinner mark i Västernorrland

Om samtliga vindkraftsprojekt i länet går i lås kommer Västernorrland vara ett av topplän i Sverige vad gäller till vindkraft. Trakterna runt Solberg i nordvästra Ångermanland kan få ny karaktär när OwnPower och VindIn nu vill bygga över hundra vindsnurror. Solbergsborna är överlag positiva.

– Jag tycker att det bara är bra. För arbetstillfällena och för att det är den bästa energikraften man kan ha, tycker Siv Edberg, som inte är orolig över att skogen kommer att fyllas av vindkraftverk.

– Vi har så mycket skog omkring oss ändå. Det finns hur mycket skog som helst att gå omkring i, säger Siv Edberg.

– Ja, det blir väl bra, säger Mats Jonsson, att det händer någonting, att det blir liter mer arbeten här och det blir väl lite mer fart på alltihop.  

OwnPower och VindIn vill, enligt det senaste underlaget till länsstyrelsen, sätta upp 114 vindkraftverk om miljöprövningen för området godkänns. OwnPowers vd, Dag Melkersson hoppas kunna ha alla tillstånd klara om drygt ett år och att samtliga vindkraftverk är på plats till och med slutet på 2011.

Det andra stora projektet är SCA som tillsammans med norska Statkraft jobbar för att komma igång med byggnationen i området kring Ramsele och gränsen mot Jämtland till nästa sommar. Går allt som planerat står 400 vindsnurror klar till och med 2014. En tredjedel beräknas hamna i Västernorrland berättar Björn Lyngfelt, informationschef på SCA.

För några mindre etableringar står samarbetsparterna Nordanvind och Väktaren Vind. I dagsläget har man långt framskridna planer på ett 50-tal verk på åtta olika platser i Västernorrland och fler är att vänta.

Samuel Costa Nordvall
samuel.nordvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".