Vulkanisk berggrund ska värma Sundsvall

I framtiden kan den vulkaniska berggrunden på Alnön värma upp husen i Sundsvall. Det tror i allafall initiativtagaren Kjell Jacobsson som vill att Energimyndigheten ska skjuta till pengar för provborrningar på Norra Alnön.
I berggrunden på Alnön finns det sprickor och det är i dessa som Kjell Jacobsson nu hoppas att man ska finna varmt vatten som kan omvandlas till energi. Men det finns frågetecken. Arne Sundberg är avdelningsdirektör på Sveriges Geologiska Undersökningar. Men för att provborrningarna ska komma igång krävs finansiärer. Tjugo miljoner skulle exprimentet kosta. Kjell Jacobsson hoppas på Energimyndigheten och Sundsvalls kommun. Peter Rohlin, expert på energimyndigheten är försiktigt positiv. Enligt Håkan Eriksson, ordförande i Stadsbyggdsnämnden i Sundsvall är Energimyndighetens finansiella stöd en förutsättning för att kommun ska sjuta till pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".