Hoppfullt möte om Röån

På torsdagskvällen sammankallade protestgruppen Rädda Röån till informationsmöte om SCA:s och Norska Statkrafts planer på en framtida utbyggnad av vattenkraft i den än så länge orörda Röån i inre Ångermanland.

Ett hundratal personer kom för att lyssna på SCA:s förslag och även visa sitt missnöja mot ett kommande vattenkraftverk.

Det var med takt och ton som man inledde gårdagkvällens möte I Röåns egen föreningsstuga. Inbjudna till mötet var bland annat representanter från SCA och Statkraft för att berätta om sina ideer om en framtida etablering av vattenkraft i det lilla vattendraget nära Junsele och gränsen till Jämtland.

Mötet gick lungt till och känslan hos de flesta av mötesdeltagarna efteråt kan sammanfattas som positiv.

Utöver Röån har SCA och Statkraft också för avsikt att titta närmare på tre andra vattendrag, Ammerån, Hårken och Byske Älv.
-Än så länge finns inga projekt för någon vattenkraft etablerad, säger SCA:s projektdirektör Åke Westberg. Han poängterar att man vill föra en dialog med de berörda innan man påbörjar ett projektet för att inget ska komma som en överaskning. Westberg säger också att man som tidigast inom ett år kommer ha ett ideutkast för en projektplan klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".