Tullare om sparförslag: "Askorkat"

Tullverket måste spara pengar. Därför har överdirektören Ted Stahl föreslagit att endast 6 till 10 personer jämfört med dagens 25 ska jobba med brottsbekämpning norr om Arlanda. På fredagen fick tullen i Sundsvall av socialdemokraternas Hans Stenberg, som ska ta upp frågan i riksdagen.

– Det är så sjukt. Det är som om rikspolisstyrelsen skulle säga att vi lägger ner alla länsnarkotikarotlar norr om Uppsala för att de kan i alla fall inte ta lika mycket narkotika som man gör i storstadsregionerna, säger Sundsvallstullarnas gruppchef Sven Eriksson och skakar på huvudet.

– Förslaget i sig tyder också på hur lite man förstår av en tullares arbete, vad som krävs för att jobba fram underrättelserna, göra bra beslag och jobba effektivt. Det är askorkat, tycker Sven Eriksson.

Inte förankrat 

Tullverkets förslag till nedskärningar har mött kraftig intern kritik. Ett förslag som inte är förankrat hos tjänstemännen runt om i landet.

– Över huvud taget inte alls, utan det är sex personer som har suttit och tittat på det här och inte ens facket har fått vara med i utredningen. Det är bara helt förskräckligt, säger Sven Eriksson, som beskriver sparförslaget som en ren skrivbordsprodukt.

– Förtroendet för den ledning som finns idag är det lägsta som någonsin funnits. Vi har haft lågt förtroende för tidigare ledningar och trott att det inte kunde bli sämre, men uppenbarligen kunde det bli det, konstaterar Sven Eriksson.

Internationell båttrafik

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans Stenberg menar att förslaget är fullständigt vansinnigt och ska debattera frågan med finansminister Anders Borg om ett par veckor. Mer pengar måste till, säger Stenberg som också är ordförande för Sundsvalls Hamn.

– Till det här länet kommer flera båtar varje dag som går i internationell trafik och om det då blir allmänt känt att det inte kommer att ske någon kontroll på båtarna i Norrlandshamnarna då kommer smugglingen att söka sig den vägen, säger Hans Stenberg.

Peter Hansson
peter.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".