Modo kördes över av HV71

I elitseriehockyen på lördagen förlorade Modo stort hemma, 6-2 mot suveräna serieledarna HV71.
HV 71 gjorde 3-0 i andra perioden och efter det hade Modo inte ork att komma ikapp.
Lagets stora matchvinnarvapen var spelet i numerärt överläge. På sina fem första power play gjorde laget fyra mål.

HV 71 visade på lördagen det som gjort laget till suverän serieledare.

Svenska mästarna Modo blev överkörda på egen is.

6-2 till HV sedan laget inte minst imponerat i power play - fyra av de fem första målen kom med en man mer på isen.

Modo och HV 71 möttes i SM-semifinalen förra våren. Modo vann en hyperjämn matchserie med 4-3.

De tre tidigare matcherna lagen emellan den här säsongen har också varit mycket jämna, tre uddamålssegrar varav två för HV.

Men den här gången var bortalaget bättre i allt och visade upp en helt annan energi än hemmalaget Modo. -Jag är jättenöjd med inställningen. Vi var effektiva och det studsade lite vår väg, men det gör ju ofta det om man jobbar hårt, sa HV:s tränare Kent Johansson.

Lagets stora matchvinnarvapen var spelet i numerärt överläge. På sina fem första power play gjorde laget fyra mål.

Modo gjorde för all del båda sina mål i power play - Magnus Wernblom båda, hans 14:e och 15:e i numerärt överläge den här säsongen. 2-6 kom väldigt mycket för sent, men hans 1-3 gav lite liv åt matchen. HV dödade den dock sedan snabbt med 1-4-målet strax innan andra pausvilan.

Två av HV:s mål vållade stor ilska i Modo-lägret och på de fullsatta läktarna.

Strax innan 0-1 (i power play) slog HV:s back Mikko Luoma klubban ur händerna på Niklas Sundström, och i momentet före 0-3 ansåg Modoiterna att backen Tommy Wargh, som tappade pucken, blev neddragen.

Modo-tränaren Harald Lückner ansåg att det var solklara utvisningar i båda fallen och var mycket kritisk mot domaren Pehr Claesson, Alvesta. -Han var bedrövligt dålig. Den nivå man snackade om före serien finns inte längre. Alla hakar i och för sig lika mycket, men det är svårt för spelarna.

Lückner var dock noga med att påpeka att han inte skyllde förlusten på domaren. -Efter 0-3 var vi i en uppförsbacke vi inte klarade av i dag. Jag är inte nöjd med vårt power play och inte heller med vårt backspel. Vi har gått hårt på få backar den senaste tiden och fick betala för det i dag.

Modo har bland annat saknat Mattias Timander och Hasse Jonsson, som båda kommer vara i spel igen efter LG Hockey Games.

HV saknade å sin sida toppcentern Jan Hrdina, vilket gav Johan Davidsson extra mycket istid - och han var strålande. -Johan gjorde ett fantastiskt jobb. Men jag är framförallt nöjd med att alla var med och bidrog, sa Kent Johansson.

Per Ledin och Andreas Jämtin klarade sig för övrigt alldeles utmärkt med Jari Kaupila som center i stället för Hrdina. Jämtin gjorde tre mål och kedjan svarade för sju poäng.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".