Luleå slog blekt Timrå

Timrå förlorade i elitseriehockyen på lördagen mot Luleå på bortaplan med 2-1.
Luleås första mål kom redan efter nio sekunder.
-Innan matchen hade vi sagt att vi skulle spela tajt och noggrant. Så tar det nio sekunder. Det kändes som hej kom och hjälp mig, sade Challe Berglund, Timrås tränare.

Luleå slog Timrå med 2-1 på och klättrade upp över kvalseriestrecket för första gången sedan mitten av december.

Jere Myllyniemi, Luleås pinfärska nyförvärv, stod i mål, och bjöd på avgörande räddningar.

Finländaren vann publikens hjärta totalt han när han slängde sig åt vänster och med plocken tog ett stenhårt skott från Timråcentern Johan Anderssons klubba i andra perioden.

Publiken vrålade av glädje. Många tänkte nog på Luleås stora stjärna på 90-talet, Jarmo Myllys. -Det var enkelt att ta den här, han sköt rakt in i handsken. Det var en ren turräddning. Men man ska ha tur om man ska vinna, säger Jere Myllyniemi leende.

25-åringen kom till Luleå på fredagskvällen från finska Esbo Blues, och ställdes mellan målstolparna i sin nya klubb dagen efteråt. -Det är bra att få gå in i mål direkt så man slipper fundera på när det ska bli. Jag kände ingen press på mig, säger han.

Studerat Myllys

Myllyniemi spelade i Rögle säsongen 05-06, och stod några matcher för Frölunda säsongen därefter när Tommy Salo var skadad.

Sedan dess har han spelat i Finland.

En period i Esbo, innan han kom till Sverige, var Jere Myllyniemi andramålvakt bakom Jarmo Myllys. -Jag har studerat honom, och säkert lärt en del av honom också, säger Jere Myllyniemi.

Bland annat påminner Myllyniemis klubbteknik om stjärnmålvaktens.

Luleås nye finske målvakt fick en drömöppning på sin premiärmatch mot Timrå.

Direkt efter nedsläpp, nio sekunder in i matchen gjorde Lubos Bartecko 1-0 för Luleå.

Pär Styf tappade markeringen på slovaken, och fick se pucken gå in bredvid Johan Backlund. -Innan matchen hade vi sagt att vi skulle spela tajt och noggrant. Så tar det nio sekunder. Det kändes som hej kom och hjälp mig, sade Challe Berglund, Timrås tränare.

Matchstraff för Bartecko

Ett skadedrabbat Timrå, med tunga spelare som Mika Pyörälä, Timo Pärssinen, Kalle Koskinen och Jonathan Hedström, fick sedan stora problem att hänga med i svängarna när Luleå pressade på framåt.

Framåt blev det halvtamt, och Jere Myllyniemi fick en mjuk uppvärmning i kassen.

I början av andra perioden gjorde Luleå mål igen, än en gång genom Lubos Bartecko, efter starkt förspel av Viktor Lindgren.

Ett par minuter senare ändrades matchbilden, när Bartecko drog på sig matchstraff efter att vårdslöst ha tacklat en Timråspelare in i sargen.

Timrå flyttade upp spelet och skapade chanser, bland annat Johan Anderssons läge i slutet av perioden, som dock räddades av den nye Luleåmålvakten.

Timrå fick en reducering till 2-1 i slutrundan, genom Petr Tenkrat.

Lite senare hade Pär Styf ett skott i ribban, men närmare än så kom inte Timrå en kvittering.

Guds finger -Det var fingret från Han där uppe som såg till att den pucken inte gick in, sade Roger Rönnberg, Luleås tränare, som äntligen fick se sitt lag vinna efter fyra raka uddamålsförluster.

För Timrå innebar förlusten den fjärde i rad, och en tappad placering i tabellen. Laget ligger nu sexa inför landslagsuppehållet.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".