Kramfors

Ingen anställning trots 18 år som vikarie

Barnskötare i Kramfors är missnöjda med kommunens personalpolitik.

– Trots att vi vikarierat inom barnomsorgen i 20 år duger vi inte som fast anställda eftersom kommunen helst bara vill anställa utbildade förskollärare, säger barnskötarna.

När barnskötarna vikarierat så mycket att deras anställningar automatiskt övergår till fasta tillsvidareanställningar, enligt LAS, så sägs de upp igen omdelbart och får sedan börja samla dagar som vikarie på nytt. En del av barnskötarna har fått fast jobb och sedan sagts upp flera gånger om.

Det är en mycket dålig personalpolitik som kommunen bedriver säger Arlene Westin som är ordförande för Kommunal i Kramfors. Det finns just nu 37 barnskötare med företrädesrätt enligt LAS i Kramfors kommun, säger hon.

Anna-Karin Edlund som vikarierat inom barnomsorgen i 18 år säger att situationen nu är ohållbar. Det är dessutom ovanligt lite vikariat just nu

– Ibland har man inte ens en dags framförhållning. Man vet inte på kvällen om och var man ska jobba nästa morgon, säger hon.

Hon tycker också att kommunen borde se till deras stora erfarenhet av jobbet och inte bara till den formella utbildningen.

– Kanske kunde kommunen erbjuda en kortare utbildning för att ge oss den kompetens de anser att vi saknar, säger hon.

Ulla Öhman
ulla.öhman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista