Ramsele

Förseningar hotar vindkraftssatsningarna

En stor brist på vindkraftverk och långa väntetider riskerar att försena vindkraftssatsningarna i länet. Det beror på att små och stora företag runt om i Sverige satsar på vindkraft som aldrig förr.

Enligt Svensk vindkrafts kartläggning under januari månad av vindkraftsprojekt som är större än 25 megawatt så finns 8 projekt där alla tillstånd är klara för att påbörja byggnationer. Ytterligare 7 projekt är under miljöprövning och om de beviljas kommer ungefär 700 vindkraftverk behöva köpas in till Sverige inom de kommande 5 åren.

Efterfrågan är alltså stor och det är inte bara i Sverige. Det medför att storföretagens planer kan komma att spricka. Ett av projekten som drabbas är SCA:s satsning i området kring Ramsele. SCA:s Projektdirektör Åke Westberg, känner helt klart en oro för en kommande brist på vindkraftverk.

– Det kan driva upp priserna avsevärt så att det blir dyrt att köpa vindkraftverk, en annan aspekt är de långa väntetiderna, i dagsläget två år, något som kan försena planeringen, säger han.

En annan aspekt i det hela är om företagen är beredda att satsa på Sverige eller om man vänder sig till andra marknader. Det är något som Gunnar Fredriksson från Svensk Vindkraft berättar.

Han tror att bara politikerna ger bra förutsättningar och visar att det är de här man vill satsa på kommer producenterna av vindkraftverk att kunna prioritera Sverige som en framtida lönsam markand.

Samuel Costa Nordvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".