Västernorrland

Härnösand Försäkringskassans största förlorare

Försäkringskassan håller på att organisera om sin verksamhet. I Västernorrland ska verksamheten koncentreras till tre orter. Det blir tre lokala försäkringscenter som placeras i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Sundsvall får dessutom ett av kassans nationella center.

I varje kommun kommer dessutom att finnas ett lokalkontor som håller öppet några dagar i veckan. Men där finns ingen fast placerad personal utan uppgiften sköts av den av de tre huvudorterna som ligger närmast. Även Ramsele och Junsele kommer att ha ett lokalkontor.

Personalmässigt blir det stora förändringar framförallt i Sundsvall, Härnösand och Kramfors.

I Sundsvall ökar antalet anställda från dagens cirka 120 till 200, varav 115 kommer att arbeta på Nationellt center.

I Härnösand kommer inte att finnas någon personal alls, utan det 60-tal som finns kvar idag kommer att börja pendla till Sundsvall.

Kramfors cirka 20 tjänster flyttas till Sollefteå.

Ånge och Timrå mister sina sex respektive åtta tjänster till Sundsvall.

I Örnsköldsvik blir det ingen stor personalförändring under det närmaste åren. Av dagens ca 70 heltidstjänster flyttas knappt 30 till Lokalt center. Överstående personal, cirka 35 stycken, får tillfälligt jobba kvar i en resurspool som byggs upp i Örnsköldsvik. Den kommer att finnas kvar åtminstone hela 2009, men vad som sedan händer är oklart.

Under 2007 var det ca 60 anställda som lämnade försäkringskassan, efter uppsägningar eller i förtida pensioner eller på annat sätt.

När hela omorganisationen är klart så beräknas ytterligare några ha lämnat kassan.- Från strax över 300 heltidstjänster idag, ska Försäkringskassan i Västernorrland ha 285 tjänster kvar. Men under 2008 blir det inga uppsägningar, tror länsdirektören Lars Andersson. Många får däremot börja pendla till nya orter för att behålla sitt jobb.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".