Sollefteå

Vindkraftsutbildning i höst

Arbetsförmedlingen i Sollefteå vill nu starta en vindkraftsutbildning för att möta det behov av personal som kommer att uppkomma när SCA etablerar sina vindkraftverk i kommunen.

De vindkraftsutbildningar som finns i dagsläget är populära. Till de två Kvalificerade Yrkesutbildningarna som finns i Strömsund och Varberg är det många som hör av sig inför kommande läsår med start i höst. Ser man till Västernorrland så jobbar Arbetsförmedlingen i Sollefteå tillsammans med berörda företag och kommunen för att kunna utforma en utbildning. Torhild Blomkvist, Arbetsförmedlingschef i Sollefteå, tror att man kan ha underlag för att starta en utbildning under hösten 2008.

Att uppskatta hela behovet av personal för uppförande och ”runtomkringjobb” för den kommande vindkraften till länet är svårt men det handlar om hundratalet jobb. När väl allt är på platsberäknas behovet av drift- och underhållspersonal till 60 stycken ute i glesbygden där vindkraften är placerad.

Att vindkraften är en framtidsbransch är helt klart. Gunnar Fredriksson, på Svensk Vindkraft uppskattar att 10 000 personer kommer att behövas i branschen under uppbyggnadsfasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista