Västernorrland

Bara tre av sju kommuner kom till samernas möte

Samerna i Västernorrland känner sig inte sedda av myndigheterna. Trots att det alltid bott samer i länet och det även finns renägande samer i Västernorrland så känner de sig osynliga.  När man bjöd in alla länets kommuner till möte om samernas situation på torsdagen så kom bara tre av länets sju kommuner.

När kommunerna delar ut pengar till föreningar så har Västernorrlands sameföreningen hamnat mellan stolarna, säger Sonia Larsson som är ordförande.

– Förmodligen beror det på att vi är en länsförening och kommunerna hellre ger bidrag till föreningar på det kommunala planet, tror hon, men antalet medlemmar är för få för att delas upp.

Västernorrlands sameförening har 160 medlemmar, men det finns många fler samer i länet, säger Sonia Larsson.

På torsdagen hade Västernorrlands sameförening och Svenska Samernas Riksförbund (SSR) kallat till möte. Inbjudna var samtliga kommuner, länsstyrelsen, landstinget med flera.

– Det var ett bra samtal och ett positivt intresse, säger Anders Blom som är förbundsdirektör i SSR. Det var många som var väldigt okunniga om att den samiska kulturen alltid funnits i Västernorrland. Målet är att det ska bli ett årligt samråd mellan samerna och myndigheterna i Västernorrland.

Men det var bara tre av länets sju kommuner som hade hörsammat inbjudan; Härnösand, Sundsvall och Ånge.

Sonia Larsson vill inte kritisera de övriga men säger att hon hoppas att de kommer nästa gång.

I slutet av april vill SSR arrangera en nationell konferens i Sundsvall för sameföreningar från hela landet, men hurvida den blir av beror på om kommunerna ställer upp med bidrag, säger Anders Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".