Cancervaccin kan bli allmängods

På tisdag förmiddag fattar Socialstyrelsen beslut om HPV-vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. HPV-vaccinet skyddar mot vissa virus, som orsakar livmodershalscancer.

Sedan hösten 2006 har det varit möjligt att själv betala för att bli vaccinerad. En kostnad på närmare 3 500 kronor, men flickor mellan 13 och 17 år har kunnat använda sig av högkostnadsskyddet och maximalt betalat 1 800 kronor plus en vaccinationskostnad på 375 kr.

Eftersom kostanden för vaccin och vaccinering ligger över 2 000 kronor för de tre sprutor som ingår i vaccinationsprogrammet är det fortfarande få som blivit vaccinerade.

Skyddet är inte fullständigt utan skyddar enbart mot de två vanligaste virusformerna och det mest spridda vaccinet skyddar också mot kondylomvirus.

Informationen om att vaccinet överhuvudtaget finns har varit dålig, tycker Sundsvallsbon Josefine Luthman, som är 17 år och en av drygt 500 flickor som påbörjade en vaccinering i fjol.

– Det var min mamma som berättade för mig. Det har inte funnits någon information i skolan om att det är möjligt att vaccinera sig.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid-engstedt-edfast@sr.se