Sundsvall

Kräver fängelse för egenmäktighet med barn

På eftermiddagen hölls rätteågngen mot en 41-årig kvinna från Sundsvall, som är åtalad för grov egenmäktighet mot barn sedan hon fört bort de två barn hon förlorat vårdnaden över.

I januari för två år sedan bestämde Länsrätten efter en mångårig vårdnadstvist att de två barnen, då åtta och nio år, att barnen skulle bo med pappan som också var ensam vårdnadshavare av barnen. Mamman fick då, som hon sa i rätten, panik över att barnen plötsligt skulle bo hos pappan som de inte umgåtts med på två år. Hon tog barnen och åkte till Trondheim i Norge och vistades där i nästan ett och ett halvt år.

Hela tiden hade hon kontakt med socialtjänsten i Sundsvall i hopp om att de skulle hjälpa till med en mjuk övergång från mamma till pappa, men enligt henne fick hon ingen hjälp.

Åklagaren menade att det var direkt kontaproduktivt av kvinnan att åka med barnen till Norge om hon nu ville ha en så kallad mjuk övergång. Kvinnan har också vägrat rätta sig efter Länsrättens dom av pappan som ensam vårdnadshavare. Under tiden i Norge fick barnen endast två månaders skolgång.

Åklagaren ansåg att den 41-åriga kvinnan satt sina egna intressen före barnens och även satt sig över länsrättens dom och därför ska dömas för grov egenmäktighet med barn  till fängelse i 10 månader.

Pappan har även polisanmält socialtjänsten för tjänstefel eftersom socialtjänsten hela tiden vetat var barnen befunnit sig, men inte berättat det för honom, som ensam vårdnadshavare.

Domen kommer den tolfte mars.