Sundsvall

Oeniga politiker om spelmissbruksvård

Spelmissbrukaren Susanne Nilsson i Sundsvall får inte komma till behandlinghemmet för spelberoende i Kolmården, Norrköpings kommun.
Politikerna i individ-och familjeutskottet tyckte att vården ska ske på hemmaplan och gick därmed mot länsrätten som gett Susanne rätt att få komma till behandlingshemmet.
Men politikerna i utskottet var oeniga i beslutet. Den folkpartistiske ledamoten ville, precis som länsrätten, att Susanne Nilsson behöver få vård på behandlingshemmet.

Vägen för Susanne Nilsson i Sundsvall att få vård för sitt spelberoende har varit lång, svår och minst sagt i uppförsbacke. Tre gånger har hon fått samtalshjälp med kommunens terapeuter, samtal som inte hjälpt henne ur missbruket. Hon har därför sedan flera år ansökt om att få komma på behandlingshemmet för spelberoende i Kolmården, Norrköpings kommun.
Men Sundsvalls kommun har vägrat att skicka henne.

Redan i höstas föreslog majoriteten i utskottet att Susanne inte skulle få vård på Kolmården. Då röstade både folkpartiet och moderaterna mot förslaget. Ärendet som då gått till Länsrätten gav också sitt stöd till Susanne och hennes behandling.
Men på onsdagseftermiddagen bestämde utskottet att överklaga länsrättens dom och även denna gång var utskottet splittrat. Folkpartiet var emot, moderaterna var frånvarande och röstade inte, men majoriten med sossarna, vänstern och miljöpartiet vill inte se Susanne Nilsson på behandlingshemmet i Kolmården.
De hävdar att rätt kompentes för spelmissbruksvård finns inom kommunen.

Nu går ärendet vidare till kammarrätten som måste ge prövingstillstånd. Gör de inte det gäller länsrättens dom och Susanne Nilsson får då troligtvis ändå komma till behandlingshemmet i Kolmården.
Om några veckor kommer kammarrättens besked.