Härnösand

Funktionshindrad går inte i skolan

En 14-årig funktionshindrad pojke i Härnösand har inte gått i skolan på ett helt år och nu utreds frågan av skolverket som vill veta vad skolan och kommunen har gjort för att komma till rätta med situationen

14-åringen har ett funktionshinder och har enligt föräldrarna alltid haft svårt att komma iväg till skolan.

Det förvärrades förra hösten då det gjordes en förändring så att barn med samma problematik skulle gå i en annan skola och med nya lärare. Pojken tappade då all kontakt med sina gamla kamrater och vägrade helt att gå till skolan, berättar föräldrarna i brevet till skolverket.

Pojken vill nu få byta till en högstadieskola i det område där han är uppväxt och har sina kamrater, men nekas plats därför att famljen flyttat och inte längre hör till skolans upptagningsområde

Just nu går 14åringen inte alls till skolan, men har har en timmes hemundervisning per dag, något som fungerar någorlunda enligt föräldrarna men han lägtar till den högstadieskola där han vill gå. Varför får han inte ens prova att gå där för att se om det skulle kunna fungera? undrar föräldrarna.

Senast den 10:e mars vill skolverket veta vad skolan har gjort och hur kommunen ska se till att pojken får sin skolundervisning.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista