Klädförvirring när människan växer

Större svenskar eller mindre kläder? En 36:a är kanske inte vad den en gång varit eftersom medelsvensken har blivit större på både längden och brädden under de senaste decennierna. Det slår en undersökning beställd av klädbranschen fast.

– Det jag kan ha märkt av är att kläderna har blivit mindre, säger Malin Bylund som inte tror att är hon som har blivit större.

– Nej, jag hoppar verkligen inte det. Jag tycker det är fler som har sagt att storlekarna blivit mindre.

Och inom klädbranschen kan det vara något förvirrande för kunderna. Sedan 1972 har kvinnan blivit 3,5 centimeter längre och knappt 4,5 kilo tyngre och vissa klädmärken smugit med i förändringen och anpassat storlekarna medan andra hållit kvar sina mått.

Mannen har blivit 5 centimeter längre och 5,3 kilo tyngre, men de män som SR Västernorrland pratat med har inte märkt något av förändringarna när det kommer till kläder.

Lena Larson, klädsäljare i Örnsköldsvik, bekräftar att storlekarna generellt blivit mindre, men att allt varierar från märke till märke. Som säljare och konsument skulle hon gärna se att man fick till en standard så att storlek 36 är samma oavsett plagg.

– Ja, det ska det ju vara, men ändå lite olika så att vissa är lite smalare i passformen än vad andra är, men det ska ju vara så att har du en 38 ska du kunna gå och ta en 38, men så är det ju inte idag, säger Lena Larson klädsäljare i Örnsköldsvik.

Medellängden hos en svensk kvinna är i dag 167,3 centimeter lång och hon väger 65,1 kilo. Mannen är 181,5 centimeter lång och väger 80,6 kilo.

Samuel Costa Nordvall
samuel.nordvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".