Krav på nattis i Härnösand

Föräldrar som jobbar kvällar, nätter och helger kan tvingas säga upp sig för att det inte finns barnomsorg att tillgå. Här i länet finns inga natt- eller helgöppna förskolor i Härnösand, Ånge eller Örnsköldsviks kommuner. I Härnösand utreds frågan just nu, medan den inte är aktuell i Ånge eller Örnsköldsvik.

På Bogården i Härnösand jobbar flera småbarnsföräldrar skift och bristen på barnomsorg på obekväm tid är ett stort problem, säger Annelie Ericson.

– Det finns folk som inte har kunnat ta jobb här eftersom deras respektive också har jobbat skift, säger hon.

På Bogården i Härnösand arbetar man med barn och föräldrar som behöver extra stöd för att kunna fungera tillsammans. Men personalens behov av barnomsorg för sina egna barn när mamma eller pappa jobbar skift är inte tillgodosett i Härnösands kommun.

Mona Johansson bor i Timrå och pendlar till jobbet på Bogården. Hon skulle gärna flytta till Härnösand, men kan inte göra det på grund av bristen på nattöppet dagis.

--Alla borde ha rätt till den barnomsorg man behöver, säger hon.

I Härnösands kommun pågår just nu en utredning av vad det skulle kosta att ha ett natt- och helgöppet dagis. Minst en och en kvarts miljon skulle kostnaden bli årligen för en avdelning med tio platser, säger den rektor som har utrett frågan.

Men för att kunna klara schemat så skulle avdelningen ändå behöva stänga vissa nätter och helger.

– Om det är väldigt få barn som behöver barnomsorg på obekväm tid så kan man också lösa det med dagbarnvårdare, säger Ingrid Flodin (c) som är skolnämndens ordförande.

I Örnsköldsvik hade man en nattöppen avdelning men den stängdes för att efterfrågan var så liten, säger Gudrun Byström, barnomsorgssamordnare i Övik. Det är också svårt att hitta en bra placering av nattiset. Om den dygnetruntöppna förskolan t ex ligger i centrala Örnsköldsvik så kan behovet av barnomsorg plötsligt uppstå i ytterområdena, säger hon.

I Ånge hade man ett försök med nattis i början av förra året, säger Jonas Tagesson som är barn- och skolchef i Ånge. Men det var bara 2-3 familjer som efterfrågade det och eftersom man inte fick några extra pengar till verksamheten så tyckte man inte att det var värt att fortsätta. Alla familjerna har ändå lyckats lösa sin barnomsorg själva, säger han.

– Vi har knappt råd med den verksamhet som vi måste ha enligt lag, och då kan vi inte införa sådant som inte finns lagstiftat, säger Jonas Tagesson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".