Rättegång mot förskingringskvinna - inledd

I dag hålls rättegången mot den kvinnliga ekonomiassistent som förskingrade över två miljoner från kultur- och fritidsförvaltningen på Sundsvalls kommun. Sedan förskingringen upptäcktes förra våren har rutinerna på Sundsvalls kommun ändrats. På Kultur- och fritidsförvaltningen sköts fakturorna nu av ekonomiassistenterna Lisa Pinero och Magnus Eklund som kontrollerar varandras jobb.
När Lisa Pinero registrerat och kontrollerat sina fakturor lämnar hon bunten till sin kollega Magnus Eklund som går igenom räkningarna en gång till. Dom attesterar sedan utbetalningen båda två. Rutinerna innebär dubbelarbete, men innebär enligt Lisa Pinero att det inte går att få igenom utbetalningar som inte är korrekta. På Sundsvalls kommun är det inte längre möjligt för en person att registrera och godkänna en faktura. Christine Strömberg är chef för kultur- och fritidsförvaltningen. Hon tycker att de nya rutinerna fungerar bra. Och förskingringen har satt sina spår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".