Sundsvall

Nytt hopp för Aman

Många asylsökande afghaner i Västernorrland, som redan fått avvisningsbeslut eller söks av polisen, är lättade efter Migrationsdomstolens beslut att ompröva beslutet att utvisa två afghaner till Kabul. Aman som lever och arbetar i Sundsvall, trots ett avvisningsbeslut, hoppas nu att Migrationsverket ska ändra sin inställning.

Ett 15 tal afghaner, i huvudsak unga män i 20-25 års åldern, har samlats på ett möte i Sundsvall för att höra om den senaste utvecklingen.

De flesta kommer från södra Aghanistan, där Migrationsverket anser att det pågår en väpnad konflikt och därför inte kan utvisa någon dit.

Däremot hävdar Migrationsverket att det går att utvisa till Kabul - ett beslut som nu kan komma att ändras.

Aman berättar on Kabul som en stad i kaos med stor brist på både bostäder och arbete - en stad han är livrädd att bli utvisade till.

Hans oro bekräftas av frilansjournalisten Urban Hamid som för ett par veckor sen kom tillbaka från en reportageresa i Afghanistan.

Unga män som skickas till Kabul utan familjanknytning har små möjligheter att klara sig säger Urban Hamid.

Migrationsverkets beslut om utvisningar till Kabul som en säker plats saknar verklighetsförankring och måste omprövas menar Urban Hamid.

Och för Aman som går i ständig oro för att hans utvisningsbeslut ska verkställas ser framtiden nu lite ljusare ut.

Ingrid Engstedt Edfast

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".