Äkenskapsinvandringen föremål för forskning

Äktenskapsinvandringen ligger bakom största delen av beviljade uppehålltillsånd i Sverige idag. Och nu ska en forskare på Mittuniversitetet, Saman Rashid, ta reda vad som egentligen styr äktenskapsinvandringen. För det är inte alltid bara kärlek som ligger bakom äktenskapstycket.

Saman Rashid vill ta reda på mer om de mekanismer som ligger bakom att människor söker en livspartner från en annan kultur eller varför andra väljer en maka eller make med samma kulturella, sociala eller religiösa bakgrund.

Han vill också ta reda på hur arbetsmarknaden ser ut för den som gifter sig med en partner som redan bor i Sverige. Tanken är att det nätverk som redan finns genom partnern gör det lättare att komma ut på arbetsmarknaden.

Under 2007 kom det in nästan 840 ansökningar om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning till Migrationsverkets tillståndsenhet i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".