Uråldriga vattenledningar i länet

Många vatten- och avloppsledningar i länets kommuner är idag över hundra år gamla. I dag förnyas ledningar för över 50 miljoner kronor per år i länet - men det skulle behöva förnyas för minst 90 miljoner för att vi i framtiden ska ha ledningar som håller måttet. Det visar en runtringning som Radio Västernorrland gjort. Stig Ångman, distributionschef på Sundsvalls Vatten, tror att det här kan ge ökade problem i framtiden.
Bara den senaste veckan har bland annat områden i Sundsvall, Härnösand och Husum utanför Örnsköldsvik drabbats av omfattande vattenläckor. Radio Västernorrlands rundringning till kommunerna - som gett svar från alla kommuner utom Timrå - visar att alla VA-ansvariga anser att man borde lägga mer pengar på att byta ut rör för att inte få större problem i framtiden. Som det ser ut idag har dom flesta kommunerna i länet en förnyelsetakt på mellan 100 och 300 år. Det betyder att om man förnyar i den takt som görs idag kommer vi slutligen sitta där med upp till 300 år gamla ledningar. Problemet på alla håll är ekonomin. Urban Henriksson som är produktionschef i Sollefteå Kommun tror att kommunerna måste bestämma sig för hur man vill ha vattenkvaliteten i framtiden - med tanke på hur det satsas i dag ser han bland annat ett tänkbart scenario:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".