Västernorrland

Snart landar det orangea kuvertet

Runt 150 000 personer i Västernorrland får i dagarna det oranga kuvertet från premiepensionsmyndigheten, PPM. Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension berättar vad man ska göra när man får kuvertet i sin hand.

– Det första är att man tar det i handen och inser att här ligger en del information om hur min framtida ekonomi kommer att se ut. Man ska öppna det och man ska läsa innehållet.

Det ligger ju större ansvar på en själv när det gäller pensionen. Det är fonder och annat man ska tänka på och man kanske inte är så intresserad. Vad bör man göra?

– Man bör sätta sig in i vilken situation man har själv. Man behöver inte läsa allt som har med pensionssystemet att göra – det är ett rätt gediget material – utan man kan börja med att läsa pensionsbeskedet som redovisar den allmänna pensionen, men också de andra beskeden som kommer från försäkringsbolag och banker. Känner man att ”oj, det här vet jag inte vad det betyder” tycker jag att man kan höra av sig till avsändaren och fråga: ”Vad betyder det här för mig”, säger Anna Allerstam, trygghetsekonom på AMF Pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".